ЗВЕЗДАНО ДЕТЕ Зворничко драмско позориште

Оскар Вајлд: ЗВЕЗДАНО ДЕТЕ
Зворничко драмско позориште
20.10.2018.

Упоподневном термину, за најмлађу публику, у суботу је одиграна представа „Звездано дете“ зворничког драмског позоришта. Према тексту Оскара Вајлда представу је режирала Божица Остојић.

Оскар Вајлд рођен у Даблину (1854-1900) је био ирски књижевник. Највећи утицај на Оскара Вајлда као уметника у то време су имали Свинберн, Волтер Питер и Џон Раскин. На Оксфорду је због свог ексцентричног понашања имао проблема са професорима. Током 1875/1876. године Вајлд је објавио поезију у неколико литерарних магазина. Године 1876. поново се нашао у Ирској због смрти оца и наставио са објављивањем поезије, а 1878. је добио Награду за енглеску књижевност. Убрзо је напустио Оксфорд и отишао у Лондон, где је полако стекао популарност међу књижевницима. Стекавши популарност као књижевник и естета, 1882. године је отишао да предаје у Америци. После повратка из Америке живео је неколико месеци у Паризу. Године 1884. се оженио са Констанс Лојд у Лондону и добио два сина Сирила и Вивијана. Током тих година, Вајлд је радио као новинар, а поред тога је и даље писао поезију и драме.
Године 1890. објавио је своје најчувеније дело, роман „Слика Доријана Греја“. У то време је Вајлд доживео највећу славу.
Приповетку „Звездани дечак“ написао је 1891. године.
У близини шуме живе сиромашни дрвосеча и његова жене. Једне вечери враћајући се са тешког посла сече дрвосеча на небу угледа звазду падалицу. Тек што је њен сјај згаснуо зачује плач бебе. Прелепо, мајушно новорођенче односи кући. Девојчица расте и слушајући ту причу постаје убеђена да је она заправо дете звезде.

Признање жирија публике добио је Вељко Потић за улогу Звездана.

1997. године професор српког језика и књижевности Божица Остојић је формирала Драмски студио Гимназије и Средње стручне школе „Петар Кочић“ у времену када је снагом људскости требало подржати талентоване ученике да изнедре унутрашњу лепоту, на тренутак „забораве“ сурову стварност заволе уметност у себи и на сцени оживе лични, непоновљив израз у ликовима позоришних представа.
Након десетогодишњег успешног рада Студија 2007. године на Видовдан на Провој скупштини је донесена одлука о оснивању, а 02.08.2007. године на Илиндан је регистровано Зворничко драмско позориште. У радионицама Позоришта је едуковано око 160 младих и урађено преко 30 представа већином у режији проф. Божице Остојић. До пре 4 године у врло оскудним условима и то у фискултурној сали Средње и повремено у просторијама ОШ „Свети Сава“. Данас је активно око 40 чланова. Најактивнији чланови у раду Позоришта су: Јелена Цвејић, Љубиша Куцурски и Ранко Остојић.