Жорж Фејдо: БУБА У УХУ Театар 13, Блаце

Ч
аст да отворе овогодишњи фестивал припала је члановима Театра 13 из Блаца, који су извели представу Буба у уху, Жоржа Фејдоа, у режији Зорана Цветковића.

Комад који је 1907. године написао француски драмски писац Жорж Фејдо, „Буба у уху“, потпуно је био у духу времена и места на коме настаје. Период у коме између Француско-пруског и Првог светског рата Париз економски цвета, а на његовим улицама ничу кафеи, кабареи, казина и сва она места на којима безбрижна буржоазија тражи забаву. Тада настаје водвиљ о Буби у уху (у француском језику ова фраза означава сумњу) госпође Рејмонд Шандебиз и бројним сплеткама и неприликама у које западају сви из њеног окружења.
Потпуно неочекивано овај комад, који је наизглед предодређен да припада само том времену и месту шири се светом и залази у различите епохе, а на овим просторима постаје познат по најдуговечнијој представи у историји српског театра, која је постављена у Југословеснком драмском позоришту.

Награду за глумачко остварење у представи „Буба у уху“ добио је Саша Савић за улогу Камија.

Позоришни аматеризам у Блацу почео је одмах након Другог светског рата. Са дужим или краћим прекидима позоришни аматеризам се одржао до данашњих дана. Под окриљем Културног центра „Драинац“, 2002. године оформљен је позоришни ансамбл „Театар 13“. Ово аматерско позориште у протеклом периоду публици је подарило више од 15 премијера. Позориште је учесник бројних фесстивала на којима су побране бројне награде за глумачка и друга остварења. На претходном ФЕДРАС-у, чланови „Театра 13“ добили су награду за колективну игру.

РЕЧ СЕЛЕКТОРА

Водвиљ Жоржа Фејдоа „Буба у уху“ је позната, ведра комедија у којој се један млад и полетан ансамбл поиграва са сплеткама и интригама које су типичне за француски жовијални свет, без претенциозности да се баве било едукацијом, било саветима ма које врсте. Ансамбл је разиграо једну комедију у којој се извргавају руглу разни човекови ситни пороци и навике. Млада и полетна екипа глумаца и глумица је доста усаглашено и уједначено следила смисао позоришне игре.