ŽENE – Amatersko pozorište „Vladimir Popović“, Vrbas

Autorski projekat ansambla i režisera: ŽENE
Amatersko pozorište „Vladimir Popović“, Vrbas
21.10.2018.

Amatersko pozorište „Vladimir Popović“ iz Vrbasa, na 47. FEDRAS-u predstavilo se autorskim projektom ansambla i reditelja Fuada Tabučića.

Predstava nastala na osnovu svedočenja žena koje su doživele nasilje i koje i danas osećaju posledice ove civilizacijske pošasti. Želeli smo da još jednom ukažemo na ovu strašnu društvenu pojavu koja,rekla bih od nastanka sveta ugrožava žensku i ne samo žensku populaciju. Smatram da i mi moramo da pustimo svoj glas protiv narušavanja ljudskih sloboda. Pozorište je jedno od mesta u kome kulturni poslenici imaju zadatak i moraju da se bave ovakvim pojavama.
Sve ove žene su svojom hrabrošću i psihičkom snagom prevazišle svoja iskustva i koliko –toliko nastavile sa svojim životom.
Tu su da ukažu,puste svoj glas i daju nadu…

Nagradu za glumicu večerui žiri publike je dodelio Nadi Lenđer.
Amatersko pozorište „Vladimir Popović“ Kulturnog Centra Vrbas pod ovim nazivom postoji od 2007 godine, i od tada su svake godine u kontinuitetu učestvovali na zonskim smotrama, međutim ove godine su prvi put prošli na pokrajinsko takmičenje sa kog su se plasirali na republičko gde su osvojili zapaženo treće mesto, sa autorskom predstavom ansambla i režisera Fuada Tabučića pod nazivom „Žene“.
Pored toga učesnici i glumci u predstavi dobili su i specijalne nagrade na Republičkom festivalu, jednu od tih nagrada zaslužila je Ljubica Delibašić za dizajn zvuka, koja je bila zadužena i za scenografiju i kostime u predstavi. Predstava „Žene“ pobrala je pozitivne kritike žirija festivala o čemu svedoči i nagrada za najbolju glavnu ulogu koja je dodeljena Nadi Lenđer. Još jedna nagrađena glumica vrbaskog pozorišta u predstavi „Žene“ je Maja Baucal, koja je dobila diplomu za nagrađenu epizodnu ulogu. Veliki broj individualnih priznanja ali i visoko treće mesto govore o kvalitetu predstave i teksta. Kristina Radovac je najmlađa i po godinama i po stažu u ovoj grupi žena koje su treće u Srbiji kada govorimo o amaterskom pozorištu
Reditelj Fuad Tabučić kada je pričao o svom autorskom projektu rekao je da se grupa pozorišnih poslanika iz jednog prelepog vojvođanskog grada okupila u želji da daju svoj glas i komentar na jednu od najvećih pošasti našeg društva, a to je nasilje. Revoltirani onim što vide u svojoj okolini sklopili su interesantnu priču o šest žena nad kojima su vršeni različiti oblici nasilja. Predstava je nastala na osnovu svedočenja žena koje su doživele nasilje i šalje jasnu poruku publici. Nasilje nad ženama mora da se zaustavi.

REČ SELEKTORA
Ovo je lepo, prijatno, ali bolno finale našeg 47. FEDRAS-a i vi ste ga vašom igrom i vašom maštovitošću, ukrasili. Ova scenski plemenito odnegovana predstava ostaje dovoljno potresna, uprkos tome što je možebiti samo život potresniji, od nje, onaj život koji se događa, događaće se, i, nažalost, događao se mnogo godina unazad. Ovo je grupni portret nasilja nad ženama, ispričan, istina, pojedinačnim sudbinama i pojedinačnim pričama, ali se uklapa u jednu skladnu, tragičnu i bolnu celinu, koja opominje. Bez obzira što je Fuad Tabučić imao težak zadatak, on je učinio da vaše scenske radnje i ovi promišljeni mizansceni daju jedan tempo, daju jedan ritam predstavi, tako da ni u jednom trenutku to nije bio recital koji se sluša, već je to bila pozorišna predstava koja se gleda. Vaša igra i vaša predstava ovako zdušno kolektivno ostvarena jeste nešto što zaista zaslužuje pažnju. Vaša predstava ide u red estetski najlepših ostvarenja ovogodišnjeg FEDRAS-a.