ЖЕНЕ – Аматерско позориште „Владимир Поповић“, Врбас

Ауторски пројекат ансамбла и режисера: ЖЕНЕ
Аматерско позориште „Владимир Поповић“, Врбас
21.10.2018.

Аматерско позориште „Владимир Поповић“ из Врбаса, на 47. ФЕДРАС-у представило се ауторским пројектом ансамбла и редитеља Фуада Табучића.

Представа настала на основу сведочења жена које су доживеле насиље и које и данас осећају последице ове цивилизацијске пошасти. Желели смо да још једном укажемо на ову страшну друштвену појаву која,рекла бих од настанка света угрожава женску и не само женску популацију. Сматрам да и ми морамо да пустимо свој глас против нарушавања људских слобода. Позориште је једно од места у коме културни посленици имају задатак и морају да се баве оваквим појавама.
Све ове жене су својом храброшћу и психичком снагом превазишле своја искуства и колико –толико наставиле са својим животом.
Ту су да укажу,пусте свој глас и дају наду…

Награду за глумицу вечеруи жири публике је доделио Нади Ленђер.
Аматерско позориште „Владимир Поповић“ Културног Центра Врбас под овим називом постоји од 2007 године, и од тада су сваке године у континуитету учествовали на зонским смотрама, међутим ове године су први пут прошли на покрајинско такмичење са ког су се пласирали на републичко где су освојили запажено треће место, са ауторском представом ансамбла и режисера Фуада Табучића под називом „Жене“.
Поред тога учесници и глумци у представи добили су и специјалне награде на Републичком фестивалу, једну од тих награда заслужила је Љубица Делибашић за дизајн звука, која је била задужена и за сценографију и костиме у представи. Представа „Жене“ побрала је позитивне критике жирија фестивала о чему сведочи и награда за најбољу главну улогу која је додељена Нади Ленђер. Још једна награђена глумица врбаског позоришта у представи „Жене“ је Маја Бауцал, која је добила диплому за награђену епизодну улогу. Велики број индивидуалних признања али и високо треће место говоре о квалитету представе и текста. Кристина Радовац је најмлађа и по годинама и по стажу у овој групи жена које су треће у Србији када говоримо о аматерском позоришту
Редитељ Фуад Табучић када је причао о свом ауторском пројекту рекао је да се група позоришних посланика из једног прелепог војвођанског града окупила у жељи да дају свој глас и коментар на једну од највећих пошасти нашег друштва, а то је насиље. Револтирани оним што виде у својој околини склопили су интересантну причу о шест жена над којима су вршени различити облици насиља. Представа је настала на основу сведочења жена које су доживеле насиље и шаље јасну поруку публици. Насиље над женама мора да се заустави.

РЕЧ СЕЛЕКТОРА
Ово је лепо, пријатно, али болно финале нашег 47. ФЕДРАС-а и ви сте га вашом игром и вашом маштовитошћу, украсили. Ова сценски племенито однегована представа остаје довољно потресна, упркос томе што је можебити само живот потреснији, од ње, онај живот који се догађа, догађаће се, и, нажалост, догађао се много година уназад. Ово је групни портрет насиља над женама, испричан, истина, појединачним судбинама и појединачним причама, али се уклапа у једну складну, трагичну и болну целину, која опомиње. Без обзира што је Фуад Табучић имао тежак задатак, он је учинио да ваше сценске радње и ови промишљени мизансцени дају један темпо, дају један ритам представи, тако да ни у једном тренутку то није био рецитал који се слуша, већ је то била позоришна представа која се гледа. Ваша игра и ваша представа овако здушно колективно остварена јесте нешто што заиста заслужује пажњу. Ваша представа иде у ред естетски најлепших остварења овогодишњег ФЕДРАС-а.