Власт – Сивац

Дом културе Сивац
Драмска секција „Велимир Сандић Вељко“

Бранислав Нушић

„ВЛАСТ“

Режија и сценографија:
Миливоје Млађеновић

ИГРАJУ:

СВЕТОЗАР ПОПОВИЋ, министар : ЖЕЉКО ВАРАГИЋ
АРСА, његов стриц: ДЕЈАН ВЛАШКАЛИЋ
МИЛОЈЕ, његов таст: МИЛОРАД СТИЈЕПОВИЋ
МАРА, његова ташта: ВЕСНА МИЉАНСКИ
ЛЕПОСАВА, жена министрова: МИРЈАНА ВЕКИЋ
КУМ САВА: РАДИСЛАВ ЗОРИЋ
КУМА ЦАНА: НАТАША ПАВКОВ
ГОСПА МИЦА: СВЕТЛАНА ПЕКОВИЋ
ДОБРОСАВ, школски друг министров: НИКОЛА ПЕЈИН
ЛАЗИЋ, службеник министарства: ВЛАДИМИР ЉУБОЈА
НИНА, грађанка: ТЕОДОРА РАШКОВИЋ
СИМА, муж Нинин : ДУШАН ЂУКИЋ
МОМАК, секретар министров : ИВАН НИКОЛОВСКИ
* У представи су коришћене музичке нумере Војислава
Вокија Костића „Бициклисти“ и „Време вампира“ *
Директорица Дома културе Сивац: МИЉАНА МЕДОЈЕВИЋ
Избор костима: КОЛЕКТИВ
Светло: ДРАГАН ГОЛИЋ
Тонски ефекти: МИОДРАГ ЖЕЖЕЉ
Ликовна опрема: БОЈАН ЦВЕТКОВИЋ
Суфлер-инспицијент: СЛОБОДАН ЛАНЧУШКИ

РЕЧ РЕДИТЕЉА:
Нушићев смех у комедији Власт одзвања врло гласно и реско и дан данас. То је смех до бола, јер дира у болне тачке оног нашег човека којег одликују: протекција, лоповлук, приватизација, властољубивост, некомпетентност. Те смо људе само обукли у данашње рухо, остало је све Нушићево.

У наставку Фестивала драмских аматера села Србије, 17. октобра у вечерњим сатима, у такмичарском делу наступила је Драмска секција „Велимир Сандић Вељко“ Дома културе Сивац. Одиграли су представу „Власт“, Бранислава Нушића“.

Адаптацију, режију и сценски простор урадио је Миливоје Млађеновић, а представу изводе глумци- аматери: Милорад Стијеповић, Дејан Влашкалић, Светлана Пековић, Никола Пејин, Жељко Варагић, Весна Миљански, Радислав Зорић, Наташа Павков, Теодора Рашковић, Иван Николовски, Мирјана Векић, Душан Ђукић и Владимир Љубоја. Од свих драма које је Нушић написао, “Власт” је остала најпопуларнија до данашњег дана. У овој комедији се на сликовит начин описује корупција, лоповлук, ситничарење и славољубље људи који су на власти, указује на њихове недостатке и лош карактер. Будући да Нушић ову комедију није успео да заврши, постала је изазов за писце и редитеље да је допуне и напишу њен крај. Сивачки позоришни ансамбл комедију изводи у четири чина, од којих је трећи и четврти дописао Миле Станковић.

Драмска секција „Велимир Сандић-Вељко“, Дома културе Сивац, има неколико квалитетних представа, које су обишле многа места широм Војводине и Србије Једна од последњих представа је „Влас“, која је после више година по први пут окупила велик ансамбл и створила могућност, за велике (по броју глумаца) пројекте .У селу, у којем, нажалост, скоро ништа не ради, Дом културе Сивац може се похвалити изузетним резултатима у свим сегментима аматерског стваралаштва – фолклорном, драмском и музичком, и сврстава га у ред најуспешнијих Домова културе у Војводини и Србији. 1985. године, Дом културе из Сивца, добио је највећу награду у области културе –
ВУКОВУ НАГРАДУ, која их и данас обавезује и подстиче. Од стране Жирија публике овогодишњег ФЕДРАС-а, за најбоље глумачко остварење вечери, Фестивалско признање је примила је Теодора Рашковић, за успешно
тумачење улоге грађанке Нине.

1