Via Doloris – Velika Plana

Dejan Petković: VIA DOLORIS
Amatersko pozorište „Masuka“ Velika Plana
16.10.2017.

 

Komad po dvostruko nagrađenom dramskom tekstu, izveden je revijalno treće Festivalske večeri. Reč je o predstavi “Via doloris” čiji je tekst napisao niški autor Dejan Petković, a predstavu je režirao Miloš Jagodić.

Nagrada žirija publike, potpuno zasluženo pripala je Marku Bogdanoviću, za ulogu Đorđa Karađorđevića.

Tekst “Via doloris” govori o nesrećnoj sudbini Đorđa Karađorđevića, a ovaj tekst bio je i deo omnibusa “Odabrani i uništeni” Kokana Mladenovića.

Kako navodi autor teksta, Dejan Petković, nakon predstave „Odabrani i uništeni“ reditelja Kokana Mladenovića, u kojoj se ovaj tekst pojavljuje kao središnji deo dramskog omnibusa, ovo je njegova prva integralna inscenacija.  Predstava je, urađena u okviru obeležavanja 2 veka od ubistva Vožda Karađorđa, kao omaž jednom od najtragičnijih njegovih potomaka, Đorđa Karađorđevića.

Pozorište „Masuka“ iz Velike Plane je javna ustanova kulture opštine Velika Plana. Najstariji sačuvani dokument koji pominje rad ovog pozorišta je pozivnica za bogojavljensku zabavu od 19. januara 1929. godine. Pozorišno društvo „Velimir Masuka“ je tom prilikom organizovalo zabavu u kafani braće Milojević.

Posle Drugog svetskog rata predstave su spremane u Velikoj Plani, a gostovalo se i po okolnim selima. Najozbiljnija predstava iz tog vremena je „Koštana“. Posle spajanja kulturno-umetničkih društava, rad je bio još uspešniji, pa je 1950. došlo do izdvajanja dramske sekcije u amatersko pozorište. Pozorište dobija ime „Masuka“ posle pronalaženja prvog pisanog dokumenta, pozivnice za bogojavljensku zabavu. U javnu ustanovu, pozorište „Masuka“ prelazi odlukom Skupštine opštine Velika Plana 1993. godine, koja tako postaje i njegov osnivač. Do tada je pozorište bilo društvena organizacija. Pozorište „Masuka“ organizuje svake godine u periodu novembar-decembar manifestaciju Masukini pozorišni dani i krajem jula manifestaciju U slavu velikog Vožda.