Виа Долорис – Велика Плана

Дејан Петковић: ВИА ДОЛОРИС
Аматерско позориште „Масука“ Велика Плана
16.10.2017.

 

Комад по двоструко награђеном драмском тексту, изведен је ревијално треће Фестивалске вечери. Реч је о представи “Виа долорис” чији је текст написао нишки аутор Дејан Петковић, а представу је режирао Милош Јагодић.

Награда жирија публике, потпуно заслужено припала је Марку Богдановићу, за улогу Ђорђа Карађорђевића.

Текст “Виа долорис” говори о несрећној судбини Ђорђа Карађорђевића, а овај текст био је и део омнибуса “Одабрани и уништени” Кокана Младеновића.

Како наводи аутор текста, Дејан Петковић, након представе „Одабрани и уништени“ редитеља Кокана Младеновића, у којој се овај текст појављује као средишњи део драмског омнибуса, ово је његова прва интегрална инсценација.  Представа је, урађена у оквиру обележавања 2 века од убиства Вожда Карађорђа, као омаж једном од најтрагичнијих његових потомака, Ђорђа Карађорђевића.

Позориште „Масука“ из Велике Плане је јавна установа културе општине Велика Плана. Најстарији сачувани документ који помиње рад овог позоришта је позивница за богојављенску забаву од 19. јануара 1929. године. Позоришно друштво „Велимир Масука“ је том приликом организовало забаву у кафани браће Милојевић.

После Другог светског рата представе су спремане у Великој Плани, а гостовало се и по околним селима. Најозбиљнија представа из тог времена је „Коштана“. После спајања културно-уметничких друштава, рад је био још успешнији, па је 1950. дошло до издвајања драмске секције у аматерско позориште. Позориште добија име „Масука“ после проналажења првог писаног документа, позивнице за богојављенску забаву. У јавну установу, позориште „Масука“ прелази одлуком Скупштине општине Велика Плана 1993. године, која тако постаје и његов оснивач. До тада је позориште било друштвена организација. Позориште „Масука“ организује сваке године у периоду новембар-децембар манифестацију Масукини позоришни дани и крајем јула манифестацију У славу великог Вожда.