СУМЊИВО ЛИЦЕ – Градско позориште Јагодина

Бранислав Недић: СУМЊИВО ЛИЦЕ
Градско позориште Јагодина
19.10.2018.

Ансамбл „Градског позоришта Јагодина“, извело је комад прослављеног српског комедиографа Бранислава Нушића „Сумњиво лице“. Представу је режирао Бранислав Недић.

После више од три и по деценије повлачења по фиокама, Нушићева „гогољијада у два чина“ Сумњиво лице, праизведбу је доживела 29. маја 1923, на сцени Народног позоришта у Београду. Представу је режирао Пера Добриновић. Сходно увреженом мишљењу које је савремена критика имала о Нушићу као писцу, и овог пута су у први план истицани пишчев „од природе неоцењиви дар веселости“, његова „плодност комичних проналазака“ уз одсуство „дубљих психолошких мотивација“, а комад је оцењен као непретенциозна, лака, забавна комедија чији је циљ да изазове смех ради смеха. У оцени поставке комада, оцене се (по обичају) не поклапају – једни хвале реалистички приказ амбијента и ликова и представи предвиђају дуг живот, док други сматрају да представа није искористила све што комад пружа. Једни веле да су и режија и игра глумаца били „изванредни“, други да представа „ни глумачки ни режијски није задовољила“. Једни кажу да су улоге биле лоше подељене, други да „вече заиста припада нашим уметницима, који су сви несумњиво допринели сликовитости целине. То је вече њиховог тријумфа“. Али, успех Нушићевих комада код савремене публике никад није био довођен у питање. Чак и најнепријатељскије настројени критичари сведоче да је комад изазвао „буру смеха код гледалаца“.
Награду за најбоље глумачко остварење добио је Петар Митић.

Почеци позоришног живота у Јагодини забележени су 1859.године, кадда је основана прва Јагодинска дилетантска дружина. У наредних педесетак година у Јагодини су деловале многе позоришне групе, но све су биле краткога века, а често су гостовале и тада врло активне путујуће позоришне дружине. Крајем 1944.године основано је прво професионално позориште у Јагодини, са глумцима из Београда, које је радило шест месеци. Градско позориште Јагодина основано је 13.септембра 1947.године, као Градско аматерско позориште. У 70 година постојања Градско позориште је функционисало као амтеерско, полупрофсионално и професионално позориште. Полупровесионални статус Градско позорште први пут добија 1952.године одлуком општине >Јагодина, што резултат има издвајање значајних средстава за његов рад. <у својих 70 година Градско позориште, углавном, функционише као аматерско, да би те, у неколико последњих годин вратило полупрофесионални статус.
Такође постоји све време и ради Дечиј сцена која је такође намногим фестивалима добијала награде и освајала прва места.

Од 2007.године Позориште има свој стални репертоар и четвртак је дан његовог извођења у Јагодини.