Добродошлица

DSC_0251Октобарски дани, време зрења и бербе јесењих плодова је доба када се драмски аматери села Србије окупљају у стишком Малом Црнићу да би извели и представили своје уметничко виђење живота.

 

Видовити и добронамерни су на самом почетку трајања ФЕДРАС-а прорекли да је то Фестивал који има будућност. Саосећањем поноса, сада на измаку четврте деценије, може се рећи да се то предвиђање и обистинило и наш и Ваш ФЕДРАС сада има лепу и узбудљиву прошлост.

 

Језеро Заова
Језеро Заова

А она је испуњена подједнако уметничким позоришним узлетима и горчином промашаја или недовољним значењем онога што се наумило и хтело. У сваком случају сваке године освојене будућности значила је и продор даровитих и радозналих у свет стваралачке чаролије.

 

Тиме се употпуњавао живот и смисао живота житеља села и неговало њихово људско достојанство. Јер, свака уметност, сваки уметнички доживљај је мудрији и потпунији начин живљења.

 

Дубоко верујући да ФЕДРАС јесте покрет, а не само збивање, да залази у само српско биће, да подстиче и окупља све оне којима је позориште, сликарство или књижевност изазов и подручје за исказивање снова и слутњи, за употпуњавање животних простора, ево трајемо на тим стваралачким положајима. И истрајавамо. Упркос!

 

Може бити да би мапа позоришних илузија у Србији била оскуднија, а живот у селима Србије сиромашнији и тужнији да не постоји ФЕДРАС и сам онај жар и пламен талентованих позоришних аматера којим се он храни и брани. И непрекидно, као лампа у ноћи светли.

 

Заувек добродошли на ФЕДРАС.

Дарујте друге својим сновима, да бисте били обасјани животном радошћу!