ПРИЧЕ ВЕЛИКОГ РАТА – Културни центар Топола

Биљана Томасовић, Зоран Павлићевић: ПРИЧЕ ВЕЛИКОГ РАТА
Културни центар Топола
16.10.2018.

Друга представа одиграна у уторак, „Приче из великог рата“, у продукцији културног центра из Тополе, по тексту Биљане Томасовић и Зорана Павлићевића, који је истовремено и редитељ, посвећена је сећању на наше славне претке, стогодишњици пробоја Солунског фронта и победи у Првом светском рату.

Признање за глумачко остварење у представи понела је Биљана Томасовић, која је и коаутор текста.

Културни центар Топола, као установа културе, природно је центар културних дешавања у Тополи. Програмска орјентација усмерена је ка афирмацији уметничких и културних вредности кроз сарадњу са организацијама сличног типа.
Културни центар је организатор Фестивала дуодраме, који је ове године по пети пут показао тополској публици глумачка остварења професионалних позоришта из Србије.
Културни центар, у оквиру своје делатности, окупља тополске аматере, поклонике богиње Талије, и у сопственој продукцији, годинама публици дарује премијере позоришних представа.

РЕЧ СЕЛЕКТОРА

Представа „Приче из Великог рата“ у извођењу аматерског позоришта из Тополе, је био један својеврсни историјски час, на једно од најтрагичнијих раздобља српске историје, на Велики рат, 1915-18 године. Са мером, беспрекорном дикцијом, и рекао бих лепим српским говором, аматери из Тополе су одиграли колаж текстова од Добрице Ћосића, Стевана Јаковљевића, до Војислава Илића Млађег, у коме су евоцирали те успомене, али не само рециталски, него и убедљивошћу драмског исказивања, и драмских сукоба. То је била једна својеврсна поука на оно трагично време, једно од најтрагичнијих периода у историји српског народа, када је из живота нестало стотине хиљада Срба у цвету младости. Тај цвет младости који је тада настрадао, који је тада нестао је ранио цело српско национално биће, и ја слободно мислим, да је и пад наталитета у каснијим годинама проузрокован тим периодом. Лепо драматизована прича је била и убедљиво исказана, без патетике, без сувишног глуматања, без неке церемонијалне квазипатриотске патетике. То је било лепо и узбудљиво причање и подсећање на тај Први светски рат. Једна од успешнијих представа за прва три дана (Федраса).