Портрет

  katalog-2016-fedras-pdf_page_07 

Аматери са Уба су на 45. ФЕДРАС-у одиграли представу „Портрет“. Текст је написао Зоран Мијаљевић, адаптацију и режију је урадио Александар Тадић глумац позоришта “Раша Плаовић” са Уба, који је потписао и сценографију и избор музике.
Према оцени жирија публике, признање за глумачко остварење вечери добила је Мирјана Симић за улогу Стевке. Главни лик у представи је Стевка, жена која позира сликару који ради њен портрет. Она све време трајања представе прича своју животну причу, која је веома занимљива. У старту, она прикрива своје емоције и своја осећања. Она је заправо жена из народа, из кафане, из друштва, жена помало сумњивог морала, али на крају представе, људи из сале изађу са потпуно другом сликом о њој, јер се она на самом крају отвара и прича своју муку и тугу коју носи у себи.
„Портрет“ је савремена прича о људима са маргине, о њиховим лошим судбинама за које су и они добрим делом криви. На почетку је личила на лаку комедију, а на крају се споставило да је у питању социјална драма. Ансамбл је веома талентован, уједначен и компактан. M.Н.

Разговори о представи „Портрет“

Милисав Миленковић је започео разговор о представи ,,Портрет“ рекавши да му је на почетку заличила на комедију о сексу, била је зачињена лепим и  интелигентним доскочицама. У комедији играју талентовани глумци и не бих хтео никога да издвајам јер, тај уједначени ансамбл је извео добру комедију, коју је публика веома лепо примила. На крају се догађа добар драматуршки подухват, који сам и очекивао.

Заокрет је успешно урађен а редитељ је то још успешније пласирао захваљујући глумцима који су то одлично интерпретирали. Драмски писац Зоран Мијаљевић и редитељ Александар Тадић су одрадили одличан посао.
Александар Дунић се захвалио ансамблу и честитао на колективном духу, рекавши да су заслужено приосутни на ФЕДРАС-у. Био би велики грех да нису узели учешће. Деловали су компактно и мисли да нису имали лошег глумачког места. Свако од глумаца је у домену свог талента дао свој допринос. Награда коју је жири публике дао је заслужена на сваки начин. У представи је једна социјална драма која говори о човеку у апсурду времена, ликови су просто не снађени и анахрони у ономе што се око њих дешава. Све честитке глумцима, редитељу, избору музике и сценском решењу.

По мишљењу Фуада Табучића глума је надмашила текст и да је дар глумаца спутан самим текстом. Слушао је раније о њиховој доброј глуми. Најлепше у свему је њихова спонтаност, јер глумац мора да контролише сваку емоцију и томе треба да тежи. Све је било са мером и сведено а ликови су адекватни.
А.Ж.