Народни посланик

katalog-2016-fedras-pdf_page_13   

Аматерско позориште „ Бајра “ Сурдулица
Бранислав Нушић
„Народни посланик“

„Народни посланик “, у извођењу Аматерског позоришта „ Бајра “ из Сурдулице, у режији Миодрага Марковића, представили су се публици у Малом Црнићу пете вечери фествала.

Жири публике је награду за најбоље глумачко остварење вечери доделио глумцу Ненаду Стаменковићу, за улогу Срете Нумере, опуштеног чиновника, који омогућава животни ток догађаја, мотивацију приче, стварање комичних ситуација.
Срету Нумеру нису Јеврему, главном лику, привукле симпатије или политички интерес, него чисто лична корист, очекује од Јеврема, када буде изабран за народног посланика, да му нађе какав уносан државни посао. Он не тражи место где би радио, него место на коме се ништа не ради, али које доноси велике приходе, дакле, место које омогућава да се пљачком згрће богатство.
Позоришна уметност у
Сурдулици датира још од 1946. године као драмска секција КУД „ 1.мај “. Име „ Бајра “ је сурдуличко позориште добило према надимку Душана Цветковића, човека са Власине, који је водио позоришну групу. 2012.године позориште је на трен престало са радом, а 15.12.2015. године је поново активирало свој рад и то као Удружење грађана аматерског позоришта „Бајра“.

Позориште се финансира из буџета општине Сурдулица. Од када је реактивирано позориште, ово је шесто извођење представе. Позориште је освајало доста награда и признања,
међу њима и три Златне маске у Требињу и учешће на Републичком фестивалу у Кули 2008.године.
Основна тема комедије „ Народни посланик “ је исмевање власти, односно људи који се занесу идејом да дођу на власт. Нушић на маестралан начин уводи паралелне комичне ситуације и перипетије у радњу комедије.

Он је описивао, такозване мале људе, односно, обичне људе, најчешће из малих средина, који су послужили писцу да укаже на друштвене мане, приказујући њихове лоше особине
које су на мети критике. Бритким језиком и јасним сликама Нушић говори о
уобичајеној појави међу политичким посланицима, који нису презали ни од чега
како би дошли до власти.
Сурдуличани су на веома леп начин потврдили хумористички дух Нушића.
Осетила се љубав према глуми, као и колективни дух самог ансамбла.
М.Н.

 

Разговори о представи „Народни посланик“

Режисер представе и главни глумац Миодраг Марковић се обратио поздравним речима поздрављајући жири и публику. Рекао је да су обишли цео Пчињски округ са представом, јер су из Сурдулице. Уживали су током представе.
Милисав Миленковић је обраћање започео речима:,, Нушић је вечита љубав глумаца, без обзира да ли су професионалци или аматери, али како то бива љубави трају, мало усахну, па опет оживе и тако се то обнавља из генерације у генерацију.
Наши пријатељи су очигледно здушно и са осећањем велике радости одиграли представу. Нушић није тако једноставан као што се то учини, није све у вицу, ни у досетки коју Нушић пласира, он има потанку линију где се исмева нашим подмитљивим карактерима који увек гласају за владајуће партије.

Фуад Табучић је рекао: ,,Овај Фестивал служи да глумци са публиком поделе радости игре, да је забаве али пре свега и себе оплемене. Ви као глумачка екипа сте сведок свега тога. Похвалићу потребу за неким модернизовањем и приближавањем Нушића модернијим временима, не претерано наметљиво али сасвим довољно.

Слажем се са Милисавом да неке ствари нису пребациле ,, рампу», постоји проблем да стално нешто дојасните. Улоге су атрактивне, мало вам је фалило самопоуздање, али негде у себи носите то у себи зато га покажите, сигуран сам да можете, будите доследни. Често пута и професиналцима исто недостаје, имате енергије и дајте да она изађе из вас.“

Александар Дунић није за осавремењавање, јер публика је довољно интелигентна и образована да интегрална верзија текста је довољна сама по себи. Промена жанра је у реду ако ће то да допре до публике. Интрвенције су биле код вас врло мале. Осећа се радост игре, да волите да играте и да уживате у њој.
Било је лепих пасажа и брилијантних детаља у којима је лично уживао.

А.Ж.