Народни посланик – Старо Село

 katalog-2016-fedras-pdf_page_15  

Дом културе „ Влада Марјановић Старо Село
Дом културе „ Крушево “ Крушево
Бранислав Нушић
„Народни посланик“

Шесте вечери фестивала представила се копродукција глумаца аматера из Старог Села и Крушева представом Бранислава Нушића „Народни посланик “, у режији Дејана Цицмиловића.
Позоришни живот у Старом Селу функционише још од међуратних година. Прекретница је 1979. година када је осмишљен фестивал „Макес“. Настаје пауза од 1980. до 2001.године. Од тада се сваке године одигра по једна премијера представе. Углавном су на репертоару домаћи писци и урбани текстови. Понос је учешће на ФЕДРАС-у, ово је четрнасти пут
да гостују у Малом Црнићу.

Веома је занимљиво то да су глумци посебно инспирисани када гостују у Црнићу, као што је био случај и овог пута. Трећи пут се догађа копродукција између Крушева и Старог
Села. Оснивач је општина Велика Плана.
Жири публике је признање за најбоље глумачко остварење вечери доделио Горану Милановићу, за улогу Јеврема Прокића, главног лика приче. Припрости је паланачки трговац. Одлучи се из себичних интереса пријавити као кандидат владе на предстојећим изборима. Но, он нема никакво обазовање, али ни свест о народу и његовој добробити. Он се само желео обогатити, како себе лично, тако и своју породицу преко народа и државе, а све то уз помоћ малверзације и корупције.
Својим рођацима и свима онима који су за њега гласали, одлучио је да обећа како ће им касније моћи поделити положај или неке од повластица. Жеља за кандидатуром за њега је осим тога значила и страст, те да се издигне из паланачког сивила. Био је полуписмен, а његове амбиције биле  су неприпемерене његовом знању па је у свему томе деловао помало и комично. Препустио се Срети и Секулићу, јер није имао знања, а они су с друге стране све радили у своју корист, па је био њихова марионета.

Бранислав Нушић (Београд, 20. октобар 1864 — Београд, 19. јануар 1938) је био српски књижевник, комедиограф, писац романа, драма, прича и есеја, зачетник реторике у Србији и истакнути фотограф аматер. Такође је радио као новинар и дипломата. Најзначајнији део његовог стваралаштва су комедије, од којих су најпознатије: „Госпођа министарка“, Народни посланик“, „Сумњиво лице“, „Ожалошћена породица“ и „Покојник“.

Осим што је писао за позориште, радио је као драматург или управник у позориштима у Београду, Новом Саду, Скопљу и Сарајеву.

Био је изабран за председника Удружења југословенских драмских аутора и члана Српске краљевске академије. Нушићева дела су од 1950. до данас адаптирана у педесетак биоскопских и телевизијских филмова.
Дејан Цицмиловић режирао је у аматерским позориштима драме Б.Станковића, Б.Нушића, А.Поповића, Љ.Симовића , В.Шекспира итд. На драмском одсеку група за глуму, при Факултету хуманистичких наука у Нишу, ради као асистент на предметима сценски говор и техника гласа.

У сталном је ангажману у Народном позоришту у Нишу.

На сцени се јасно могла видети уска повезаност редитеља, писца и глумаца.
Публика ФЕДРАС-а по трећи пут гледа Нушићеву представу, а по трећи пут и режију Дејана Цицмиловића. Одлична глумачака екипа, која је показала радост и лепоту играња на сцени, насмејала је до суза гледаоце у сали.
М.Н.

Разговори о представи „Народни посланик“

Милисав Миленковић се запитао да ли је Нушић био у праву када се запитао да народ не зна шта хоће? Поздрављајући ансамбл рекао је ,,Ово није поздрав реда ради већ за добро одиграну представу.
Свака одиграна представа је једна врста љубави која се склапа између драмског писца, редитеља и глумаца који играју представу. Уколико буде веће слоге и разумевања њих, онда љубав изгледа још лепша и блештавија а ми јој се дивимо и радујемо а вечерас се догодила та лепа љубав.»
Фуад Табучић је рекао ,,Ово је једна од Цицмиловићевих јако добрих режија. Све своје редитељске поступке како је отворио представу, тако је и затворио и као редитељ није погрешио. Било је атрактивно са сенкама. Играли сте феноменално. Највише ми се допада је одабир глумца. «
Александар Дунић је такође похвалио режију Дејана Цицмиловића, сматрајући да је најбоља од три његове које смо имали прилику на ФЕДРАС-у да видимо. Похвалио бих улогу Јеврема, јер када сам видео годподина, уз сво дужно поштовање помислио сам да је редитељ негде погрешио, али како је представа одмицала видео сам да је све више пленио својим шармом и острашћеношћу, апсолутно сте нам дочарали малог човека који жели да се вине у политичке сфере.

Селимир Радуловић се запитао да ли је могуће да нас овај велики Српски писац тако добро познаје? Честитао је ансамблу на срећи и радости коју су пружили својом игром.
Мирослав Митровић је похвалио изузетну представу. Похвалио је колеге глумце који су нас обрадовали представом.
Бебица Миловановић је рекла да нас је све у сали представа искрено и из дна душе насмејала. Приредили су нам једно изванредно задовољство.
А.Ж.