Лажа и паралажа

katalog-2016-fedras-pdf_page_05

,,Лажа и паралажа
Јован Стерија Поповић (Вршац, 1806-1856) је био српски књижевник. Један је од оснивача српске драме и један од најбољих комедиографа. Родоначелник српске драме, Јован Стерија Поповић, својом првом комедијом ,,Лажа и паралажа“ указује на нашу склоност да лажима и преварама остварујемо личне интересе, појаву која је актуелна и данас. Ово класично дело српске књижевности прича о два преваранта и њиховим измишљотинама, које се прихватају као истина, а они се надмећу ко ће боље и више да лаже. Иако је у питању лаж, већина ликова бива обманута, реч је о лепршавој комедији која у многоме говори и о данашњем времену.

Прве вечери ФЕДРАС-а публика је имала прилику да одгледа представу домаћина која отвара овогодишњи Фестивал, ОАП ,,Бранислав Нушић“ извео је комедију ,,Лажа и паралажа“.
Представа је држала пажњу током целе вечери. Публика је одлично реаговала.

Признање за глумачко остварење припало је Жељку Светомоировићу за улогу Батића, али то не умањује добро извођење осталих глумаца. Мирослав Милутиновић у улози Барона Голића брилијантно је водио и носио представу. Тамара Јовановић тумачећи лик Јелице била је полетна и јасна изазивајући аплаузе. Стефан Павловски тумачећи лик Мите био је више него одличан.
Улога Зорана Живковића оставила је упечатљив утисак док је Марија у тумачењу Бојане Митровић носила са собом лепршавост и смелост остављене жене која хоће да се бори за истину. И поред тога што су имали пех, снашли су се на лицу места и професионално одрадили представу до краја, што је разлог више за честитање. Публика која није упозната са представом и њеним током није могла да примети да неки део недостаје.