КОВАЧИ – Аматерско позориште „БАГ театар“, Бољевци

Милош Николић: КОВАЧИ
Аматерско позориште „БАГ театар“, Бољевци
21.10.2018.

Чланови „БАГ театра“ из Бољеваца извели су комад „Ковачи“, по тексту Милоша Николића, у режији Боре Ненића.

Три ковача су се, сваки понаособ, током Другог светског рата затекли у ковачници свог непознатог колеге кога су ратне околности одвеле у туђу ковачницу, у туђу кућу и код туђе жене. Двадесет и више година по завршетку рата сваки од ковача сазнаје да његова ковачница јесте његова, да његова жена није то сасвим, а да његов син, рођен у време рата, уопште није његов већ чедо ратних веза логораша Србина Аце и Немице Лујзе, немачког војника Шмита и руске комсомолке, руског ослободиоца и Српкиње-Банаћанке.
„Коваче“ сам писао по свим принципима античке трагедије преобраћене у комедију“, каже о свом делу аутор Милош Николић. „Она је као концерт на једној жици, или као Равелов ‘Болеро’, где се тема варира и умножава што реално доводи до апсурдног које постаје уверљивије од свега реалног. Како су комично и трагично сестре близнакиње, оне су често истовремено на сцени помажући једна другој да би сваки рат и сваки национализам довели до апсурда, боље речено бесмисла“, закључује писац.

Признање жирија публике за најбољу улогу у представи добио је Милан Милошевић

БАГ Театар Бољевци је позориште које постоји од 2010. године и за то време успело је да остави значајан траг у глумачкома аматеризму не само Београда него и Србије. На ФЕДРАС-у су учествовали 3 пута и остварили запажене резултате: Награда за најбољег младог глумца, награда за глумачку бравуру, награда за колективну и партнерску игру, награда за најбољу младу глумицу и друге. Након краће паузе због техничких проблема око позоришта враћају се са једном представом од које очекују да помери границе њихових досадашњих драмских остварења.
РЕЧ СЕЛЕКТОРА
Овај квартет је одиграо одличан комад драмског писца Милоша Николића, и рекао бих да га је одиграо у оној температури у којој је писац све ово урадио. Бора Ненић је вероватно мало интервенисао, и добро је урадио што је ове сплетке дигао до врхунца како то изгледа на крају. Ово је антиратни комад, ово је антиратна комедија, ово је комад који је против сваког национализма, и великоруског, и великосрпског и великонемачког и то је оно што је најдрагоценије, то је она поука, мада су у позоришту важне емоције, а не поуке, али су вечерас наше емоције биле на страни ваших ликова. Ви сте се на аутентичан начин помало изругивали својим судбинама, својим главешинама које вас убеђују да су сви њихови народи најважнији, најмоћнији и најчеститији. Ја изражавам искрено задовољство што ФЕДРАС како се ближи крају, температура квалитета расте. Оваква представа се ни у једном београдском позоришту не може видети.