Кад се мртви покољемо

katalog-2016-fedras-pdf_page_14

Аматерско позориште КУД-а „Бриле“, Беочин
Нина Митровић: „Кад се ми мртви покољемо“

Парафразом Ибзенове драме „Кад се ми мртви пробудимо“ млада и често извођена хрватска списатељица Нина Митровић гради слику наше регионалне стварности уз помоћ мноштва упечатљивих сцена. Галерија занимљивих ликова „са оног света“ дочекује своје ближње који су управо скончали своје животе и у живим дијалозима откривају једни другима како су страдали.

У преплету сцена које су из прошлости и садашњости, односно живота и смрти, откривају се горке судбине појединаца, а заправо горке судбине свих оних који су жртве братоубилачког рата, чије последице сежу до данашњих дана. Иако мртви, ликови собом носе сва осећања која су осећали док су били живи. Оптерећени бременом нерашчишћених рачуна, љубави, љубоморе, зависти, мржње, сукобљавају се и на оном свету.

Сазнајући нове истине од придошлица, напетост расте до горког краја у коме долазе до закључка: „Живи мртве не чују“. Мртви знају истину, али су немоћни да било шта учине.

Није било гледаоца који је изашао из позоришне сале у Малом Црнићу после ове представе, а да није био под јаким и горким утиском онога што је одгледао. Одличан текст у адаптацији и режији Секуле Петровића, заокупљао је интелектуалну пажњу, а беспрекорна глума аматера из Беочина изазвала је противречна и снажна осећања. Уз одлично редитељско вођство и мноштво сценских детаља, стекли смо потпуну слику једне тужне и још увек не сасвим решене стварности.

Кад се ми мртви покољемо је озбиљан текст, добро и амбициозно адаптиран и режиран, сјајно одглумљен, уз беспрекоран говорни израз и један је од оних комада који остављају
неодређен и снажан утисак, који ће трајати још дуго пошто се ФЕДРАС заврши.
Награда жирија публике уручена је Оливери Миљатовић Радаковић за улогу Јасмине-Фазине жене.

Ј.Д.

Разговори о представи „Кад се ми мртви покољемо“

,,Драги пријатељи ви нисте играли представу, ви сте отворили горку и болну страницу, недавних живота који су се догађали на овим бившим Југословенским просторима. Ако је ишта био крик, то је сада овај крик који нас обједињава. О вашој представи могао бих да окрећем своје емоције и да препричавам, ви сте у ствари испричали причу братоубилачког рата који се дешавао на тлу бивше Југославије.

Највећа вредност овог текста који је потписала Нина Митровић, млада списатељица је што он не навија ни начију националну страну, навија за мир и хуманост а осуђује разне пустоши и злочине”. Овако је говорио Милисав Миленковић о представи.
Тома Митровић историчар позоришта захвалио се ансамблу говорећи да је гледајући представу осетио кнедлу у грлу присећајући се неких ствари. Донели сте један диван текст на добар начин. Презадовољан сам оним што сам видео.

Селимир Радуловић је говорећи о комаду рекао да представља гротеску слику о становницима једне земље која је нестала у једном апокалиптичном рату.

Необичан је и наслов, јер нуди широку лепезу естетког знака. Карактерише вас необично добра глума, необично добра сцена, све у представи је необоично. Успели сте да нас узнемирите, били сте потресни али то је функција драмског текста.
Весна Џино се огласила речима ,,Добили смо једну изванредну представу  у којој не знам шта пре похвалити. Мислим да сте мало залутали, дошли сте на аматерско представљање позоришта а ви сте прави професионалци. Тешко је издвојити неког које слабији. Честитам за текст Нини Митровић. По начину писања подсећа ме на Кецмановића, на припопведачко писање дијалеката, одлично преплитање две перспективе, прошлост садашњост».

Александар Дунић је рекао да је глума подигнута на један виши ниво. Текст је оргиналан. Идеја је занимљива, похвале и редитељу, ликови су добро направљени, добро говорите, имам утисак да сте представу доста дуго изводили. Осећа се добра амбиција. Одишете са сцене. Могу сам хвалоспеве да вам причам, било је Александрово обраћање.

Фуад Табучић је говорио о представи као о догађају за себе, морао је да похвали поједине глумце, њихове емоције док играју и говорио је о њиховој супериорности. Дао је низ савета за побољшање представе.

Бебица Миловановић се захвалила и похвалила извођење позоришног комада.
А.Ж.