ИНТИМНО-Позориште „ДИС“, Бањалука

Јокић, Богдановић, Урошевић: ИНТИМНО
Позориште „ДИС“, Бањалука
21.10.2018.

Претпоследњег фестивалског дана, публика је имала прилику да погледа три представе. Прва представа, „Интимно“ је изведена од стране чланова позоришта ДИС из Бањалуке, у режији Новице Богдановића.

…Човечанство већ двије стотине година нема никаквог контакта и додира…
Деца се не рађају него се наручују..
У музеју „Љубави, рађања и секса“ неки нови нараштај учи да пронађе своје инстинкте..
То није нимало лако, али је шармантно, помало неспретно и безгранично смешно…
Након двије стотине године, напокон, има наде за нове односе… интимне односе..
Сатирична прича о људским бићима у незавидној ситуацији…
У не тако далекој будућности људи су изгубили способност да воле, и великим делом, са потребом да буду вољени…
Распламсалом игром, представа забавља и упозорава на потенцијалну опасност да човек у свом емотивном повлачењу почиње да искључује чак и оне који су му најближи и најдражи, све док се не нађе сам самцит у збијеној гомили… Неспособан да досегне емотивну подршку, он постаје неупотребљив и напрегнут… Изгубљен за утеху, он се окреће безопасним заменама за љубав које не постављају питања.
У таквом стању, ако не пронађе праву интимност – чак и ако је она са једном особом – он ће патити…
Забавно, провокативно, врцкаво, духовито, непосредно подсећање да нежно вољење није слабост, и није само за децу и младе љубавнике…
„Ех, када бисмо могли да ослободимо своја осећања и да се препустимо уживању у повременом, и магичном, повратку интимности.“

Признање жирија публике добио је Огњен Богдановић.

Четврт вијека ДИС – Позоришта младих. ДИС – Позориште младих је урбано, независно, савремено позориште смјештено у простор Дома омладине у самом срцу Бањалуке. Још од оснивања 1991. године, идеја „ДИС театра“ била је ширење позоришне културе у оквиру које смо откривали неспутану креативност и развијали нове позоришне тенденције у нашој средини. Оснаживали смо и пружали простор младим умјетницима чији рад представља искорак из традиционалних и утврђених граница сценског израза. До сада смо реализовали више од 120 позоришних пројеката са више од 2000 репризних извођења. Уз препознатљив и осебујан стил постали смо позориште младих умјетника и креативаца, стваралаца, истраживача, позориште експеримента, позориште које живи у актуелном тренутку и не скрива се иза доминантних културних модела. Позориште ДИС данас је позориште младих интелектуалаца, сцена која окупља умјетнике свих профила и умјетничке групе дајући им продукцијске услуге, простор за игру, рад и умјетничко усавршавање. Осим продуцирања представа, пружамо и могућност едукације кроз различите видове драмског образовања (семинаре, радионице и трибине). Зато је „ДИС театар“ позориште које непрестано расте, отворено ка најразличитијим врстама новог, свјежег, храброг и другачијег сценског поимања. ДИС Театар није само позориште. ДИС је „начин живота“.