ГОСПОЂА МИНИСТАРКА – ОАП „Бранислав Нушић“, Мало Црниће

Бранислав Нушић: ГОСПОЂА МИНИСТАРКА
ОАП „Бранислав Нушић“, Мало Црниће
22.10.2018.

Домаћини Фестивала, чланови Општинског аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића, имали су част и велику одговорност да својом представом затворе овогодишњи ФЕДРАС. Они су извели комад „Госпођа министарка“ Бранислава Нушића, у режији Дејана Цицмиловића.

Госпођа министарка, рече Нушић, догађа се у доба сусрета прошлога и садашњег века. Када бисмо могли да му поставимо питање да ли је очекивао да ће његови комади доживети да се изводе и на сусрету наредних векова, а и на основу онога што имамо прилике да спознамо кроз министарку бавећи се овим текстом, готово сам сигуран да би се насмејао и са сигурношћу потврдио да се ништа неће променити и да ће његов текст бити актуелан.

Паралеле су готово невероватне, реченице које изговарају јунаци ове трагикомичне сатире су запањујуће сличне онима које чујемо свакога дана око нас, али и опомињуће, јер заиста мало шта се променило. Вирус власти који захвата све јунаке ове приче је тако омамљујући да се чини да још увек влада ту међу нама и да га је немогуће искоренити. Тај свет просека који тежи да се на свој начин уздигне и обрачуна са свим оним што га тишти и притиска, без имало образа, без обзира, без самокритичности јасно говори о томе да и после готово целих сто година госпође министарке и даље живе међу нама и кроје нам судбину на свој начин узимајући ствари у своје руке.

Властољубље, самољубље, недостатак самокритичности, подвођење, шпијунирање, сплеткарење, подметачина, инат, изнуђивања, корупција, ситне и крупне крађе, зеленашење, неморал, подсмех, поводљивост, неразумевање за ближњег свог, то је атмосфера у којој се догађа ова комедија, а то је атмосфера у којој ми и јунаци које пратимо на сцени живимо, и без које изгледа и не можемо да дишемо. Па кад већ нисмо успели да се променимо за све ове године од кад нас је Нушић опоменуо, хајде да се онда чудимо и подсмехнемо себи самима. И тако у круг. До неког бољег сутра, ако нас издржи ова земља коју газимо и небо изнад нас…

Општинско аматерско позориште „Бранислав Нушић“ основано је 20. априла 1985. године. Љиљана Милановић изабрана је за првог управника овог позоришта што је остала до данас. У овом периоду одигран је велики број жанровски разноликих представа, као што су „Развојни пут Боре Шнајдера“, „Мала колиба“, „Радован Трећи“, „Сумњиво лице“, „Подвала“, „Покондирена тиква“, „Било га, па није“, „Маштовита удавача“, „Јанез“, „Бановић Страхиња“, „“Девојка модре косе“, „Господин министар“, „Народни посланик“, „Ларго десолато“, „Урнебесна трагедија“, „Ревизор“, „Лажа и паралажа“, освајајући многобројне награде на Фестивалима, али и одушевљавајући публику у многим градовима Србије, као и ван њених граница. Једна од најизвођенијих представа овог позоришта јесте водвиљска комедија „Заобићи госпођу Мекам“, по тексту Реја Кунија и Џона Чепмена, у режији Фуада Табучића, која је у континуитету на репертоару од маја 2017. године, а до данас је изведена 18 пута широм Србије.