ДЕСПОТ – Удружење „Фестивал дуодраме“, Топола

Монодрама: ДЕСПОТ

Удружење „Фестивал дуодраме“, Топола

   17.10.2018.

Фестивал дуодраме одржава се у Тополи од 2014. године, а малоцрнићка публика другу годину за редом има прилику да погледа представу удружења „Фестивал дуодраме“, која ради у Културном центру Топола. Ове године, ван конкуренције гледали смо монодраму „Деспот“, у извођењу Александра Јеленића и режији Милића Јовановића.

Одуставши од епске нарације, минималистичким поступком окренутим потрази за кључним тренуцима у животу Деспотовом, управо оним који су обликовали како његов тако и даљи живот Србије распете између два света, аутори су пружили необичну слику ове по свему јединствене личности српске историје. У неколико сценских минијатура, недвосмислено постављених као историјска, духовна и интимна раскршћа младог кнежевића и будућег владара, гледалац има прилике да наслути унутрашњу борбу која претходи историјским изборима Стефана Лазаревића, али и раскош и замах српске уметничке и духовне ренесансе на почетку петнаестог века.
Једноставност сцене и симболичност постављене сценографије захтева од гледаоца извесна предзнања о животу Деспотовом и историјским приликама у Србији у деценијама након Косовске битке, али то и мора бити предуслов у представи која нас позива да, заједно са глумцем, обучемо одежде Стефана Лазаревића, закорачимо у његов свет и покушамо да уђемо у његову свест. Једнако вредан пажње је и избор музике која, заједно са снимљеним материјалима Деспотових монолога употпуњује атмосферу интимног духовног трагања и фатум деловања историјских сила.
Релативно кратка, али језгровита и смислена, представа са једним глумцем на сцени за својих 40 минута трајања омогућава улазак у историјску стварност једног доба и интимни свет једног изузетног човека – чију важност и смисао, упркос свему, наше време и данашњи човек у највећој мери не разуме.