ДАЈ МИ СВОЈУ ЖЕНУ – Позориште „Бата Булић“ Петровац на Млави

Мајкл Стјуарт: ДАЈ МИ СВОЈУ ЖЕНУ
Културно-просветни центар – Позориште „Бата Булић“, Петровац на Млави
15.10.2018.

Друга представа одиграна у понедељак била је комедија „Дај ми своју жену“ Мајкла Стјуарта, у извођењу позоришта „Бата Булић“ из Петровца на Млави, коју је режирао Бранислав Недић.

Овај атипични водвиљ говори о два млада брачна пара који долазе на идеју да “зачине” свој љубавни живот формирањем “комуне” у којој би међусобно размењивали партнере. Ипак, да организовати “тројку” или “четворку” није ни изблиза лако како се представља на филму, њих четворо су се уверили већ у самом старту. Повређене сујете, суревњивост, љубомора, али и устаљене друштевне конвенције и моралне норме доводе до апсурдне ситуације да им је, буквално, потребан уџбеник са упутствима за блуд. На концу, цела компликована, али у сваком тренутку, комична радња расплиће се тиме што троје од њих четворо заспи исцрпљено толиким перипетијама.

Признање за глумачко остварење у представи добила је Јелена Јанаћковић која је у овој комедији тумачила Клеу.

Како је то у својим сећањима записао, глумачка легенда, Живојин Жика Миловановић (1900-1982), који је био члан позоришта од своје петнаесте године, дакле од 1915. позориште у Петровцу је основано јанура 1908. године, као Дилетантско позориште „Млава“. Најстарији материјални доказ о раду позоришта у Петровцу на Млави је фотографија из представе „Пепељуга“, снимљена 1912. године. Није тачно познато ко је био први руководилац позоришта али се претпоставља да је то, највероватније, био Живко Ђорић, један од оснивача позоришта, који је и писао за позориште. Од 1927. године на чело позоришта долази професор Драгољуб Ђурић(1897-1977), на чију иницијативу позориште мења име у Аматерско позориште „Млава“. У годинама пред Други светски рат на чело позоришта долази учитељ Владимир Пешић (1908-1986), који је додао ветар у једра мало посусталом позоришту. После Другог светског рата позориште ради као драмска секција у оквиру новооснованог КУД Абрашевић на чијем је челу био Никола Цапут. 1950. године Куд Абрашевић мења име у КУД Бата Булић, а за председника долази Душан Шимић, професор, да би га 1954. године наследио Војислав Милошевић, после њега на челу позоришта кратко је био судија Драгутин Миливојевић. Од 1956. г. када се позориште издваја од КУД-а, и наставља живот као Аматерско позориште Бата Булић, па до 1958. председник је Здравко Николић, председник Општинског суда, затим следе руководиоци Бранко Лазић, професор књижевности, Веселинка Станковић, Радиша Драгојевић, дипл. политиколог, Живота Савић, наставник, Миодраг Лукић, наставник музике. Данас позориште ради у оквиру КПЦ Петровац као Позориште Бата Булић. Као Дан позоришта установљен је 12. јануар.