Аматерско позориште „Обилић“ Крњево

Горан Лекић: „СВЕ ЈЕ ТО САМО ШЛИЦ“
20.10.2015.

Претпоследње такмичарске вечери наступили су чланови аматерског позоришта „Обилић“ из Крњева. Текст и режију комада „Све је то само шлиц“ потписује Горан Лекић.
Признање за глумачко остварење добио је писац текста, редитељ и глумац Горан Лекић, за улогу Бојана.
Позориште „Обилић„ у Крњеву ради у оквиру Куд-а „Обилић„ Крњево настало као певачко-позоришно друштво још давне 1926. године. Следеће године прославља 90. година постојања и рада. За тако дуг период припремао се велики број представа са редитељима из Крњева, али и редитељима који су оставили велики
траг у Српском аматеризму, као што су Вита Стефановић, Аца Митровић, Брана Дамњановић, Бранислав
Чубриловић, а у новијој историји позоришта своје режије у Крњеву потписали су и Владимир Цвејић, Ђокица Миљковић, Мирослав Јозић, Драган Николић-Јордан, Невена Ракочевић.
Позориште у Крњеву тренутно има три секције: дечију, омладинску и сениорску са укупно 40 чланова. Наступало се на сценама широм наше земље, али и у иностранству, где се издваја гостовање у Аустрији, код Културно-спортске заједнице Срба у Салзбургу, са представом ЉУБАВ НА СЕОСКИ НАЧИН. Фестивали на којима је позориште из Крњева наступало и постигло значајне резултате су : Федрас у Малом Црнићу, ДОПС у Јагодини, Театрама у Крушевцу, Дани Живке Матић у Пожаревцу, Враголасте позориштарије у С.Паланци, Нушићеви дани у Смедереву. Ове године на репертоару крњевачког Позоришта су представе: МУШИЦА (премијера 2005.год. извођена 52.пута), ИЗА КУЛИСА (премијера 2014.год.извођена 10 пута), СВЕ ЈЕ ТО САМО ШЛИЦ (премијера 2015.год.).

РАЗГОВОРИ О ПРЕДСТАВИ „СВЕ ЈЕ ТО САМО ШЛИЦ“

Милисав Миленковић честитао је Горану Лекићу, писцу, редитељу и глумцу. Комедија треба да буде комедија, без обзира на шта подсећа, важно је да се публика осети разгаљеном и одушевљеном. Честита ансамблу на шарму и младалачки понетој игри и на доследности. Миленковић, као писац, изражава поштовање и похвале овој успелој комедији. Он навија за овакву врсту позоришта, комедије и ансамбла.

Бошко Пулетић је упутио похвале дару Горана Лекића, који га је фасцинирао овом комедијом ситуације са толико ликова, са одличним осећајем за детаље који треба да негује и даље. Лекић га је одушевио и као глумац и као редитељ. Допали су му се ликови, чак и епизоде. Упутио је похвале ансамблу и рекао а је представа једно огромно освежење, публика је одлично реаговала.
Владимир Рис је констатовао да се појавио солидан нови позоришни текст, који вреди да буде виђен и игран, јер је текст за младе и не бежи од онога што данашње време носи, а да не прелази у неке крајности које не би требало да буду виђене на сцени. Нека примењена редитељска решења Рису су била јако драга и добра, попут домаћина који излази из куће и обува патике – то је знак редитељске промишљености. Експозиција је можда мало предуга, а понегде је требало боље решити простор, односно први и други план игре. Веза са савременим дешавањима је јако добро урађена, а крај је ефектан, мада непосредно пре краја има мало пада и деконцентрације, али, ансамбл у сваком случају заслужује честитке.

Драган Јовичић Јовић ретко има прилике да види добар водвиљ. Вечерас је ансамблу било лако да добро одиграју, јер нису морали да прилагођавају текст. Честита Горану Лекићу и као редитељу и као глумцу. Уочио је мало претеривања и саветовао глумцима да играју тачније, да играју спорије са бржом драматургијом, да буду прецизнији, да избегавају све што је јефтино да би дошли до суштине и да што више играју ову добру представу.
Горан Лекић се захвалио организаторима ФЕДРАС-а и публици која је била феноменална. Публика је та која покреће глумце. Захвалио је и својим колегама глумцима.
Милисав Миленковић је под утиском да је сцена ФЕДРАС-а магична, јер су скоро сва извођења била боља него на премијерама у матичним позориштима. 44. ФЕДРАС служи на част организаторима – Центру за културу и Општини Мало Црниће. И професионалци су на овогодишњем фестивалу имали шта да виде и чују.