Аматерско позориште „Ђорђе Дамјанов Ђекша“ Јаша Томић

Бранислав Нушић: НАРОДНИ ПОСЛАНИК
КУД „Др Борислав Јанкулов“ – Аматерско позориште „Ђорђе Дамјанов Ђекша“ Јаша Томић
18.10.2015.

Аматери из Јаше Томића на 44. ФЕДРАС-у представили су се комедијом Бранислава Нушића „Народни посланик“. Представу је режирао Стеван Попара. Према оцени жирија публике, признање за глумачко остварење вечери добио је Небојша Петровић за улогу Срете.

Народни посланик је прва комедија Бранислава Нушића, коју је написао 1883. године, када је имао 19 година. Због теме коју у њој обрађује, веома брзо је наишао на сукоб и неодобравање владајућих политичара. Краљ Александар Обреновић је сматрао да је она „ругање борцима за парламентаризам“.
Претпоставља се да је зато ова комедија, чекала на извођење у позоришту више од 10 година, а пре него што је постављена на позоришну сцену тадашње Србије, претрпела је одређене измене.
Народни посланик је комедија у три чина. У њој се исмева схватање политике и људи који се занесу идејом да дођу на власт. Ликови су грађени на прототиповима које је живот обилно нудио у српској паланци крајем XИX века. Они потичу из патријахалног амбијента, и насликани су кроз паланачки менталитет у типичној паланачкој атмосфери.

РАЗГОВОРИ О ПРЕДСТАВИ „НАРОДНИ ПОСЛАНИК“

Бошко Пулетић је поздравио љубитеље позоришта, подсетивши да је Нушић написао “Народног посланика” са само осамнаест година. Вечерашња представа имала је проблем који се огледао у истој важности свих сегмената, односно “стално се почињало од почетка”, а сцене се морају надовезивати једна на другу. То је нарочито приметно у свађама Спире и Спиринице, те је редитељ морао више бити фокусиран на глумце, јер свађе морају да расту. Евидентан је напор који су глумци уложили у ову представу, иако су на појединим местима били уочљиви глумачки проблеми.

Драган Јовичић Јовић најпре је поздравио ансамбл из Јаше Томића, уз речи да је уживао, јер воли овај Нушићев текст. Без обзира на проблеме са којима су се сусрели глумци, видело се да су уживали у игри и да су уложили доста труда.

Тешко је играти комедију, јер у њој мора стално да се иде напред, а вечерас је било доста стајања, а у том стајању се изгуби нит приче. По његовом мишљењу, треба ићи на смех публике, јер Нушићев текст то већ има у себи. На крају је изразио задовољство због игре аматера из Јаше Томића.

Владимир Рис је напоменуо да овај ансамбл добро познаје, да је редован посетилац војвођанског фестивала који се одржава у Јаши Томићу, а зна и у колико тешким условима ради ово позориште. Из тих разлога разуме све мањкавости ове представе. Сценографија је функционисала, а у костимима се види недостатак
средстава. У већини сцена публика се смејала Нушићу, али било је и сцена у којима су глумци својом игром подизали смех, нарочито она у којој награђени глумац – Срета, учи Јеврема како функционише скупштина. Треба да преовладава фарсична игра, насупрот реалистичној. Такође, Рису се допала игра пара Спире и
Спиринице.
Чланови ансамбла су му на моменте деловали као натуршчици и то је представи дало шарм, те су аматери
из Јаше Томића потврдили да нису без разлога дошли на овај фестивал. На крају разговора, председник жирија Бошко Пулетић, у име организатора захвалио је глумцима на учешћу на 44. ФЕДРАС-у.