44. Федрас

 

Фестивал драмских аматера села Србије је заједничка радост и понос. Подједнако оних који учествују и оних који га организују.
ФЕДРАС је она врста заједничке радости коју доживљавају учесници: глумци, редитељи и сви они који доприносе убедљивости уметничког израза који долази са позоришне сцене. То је она врста радости коју производи сваки додир са позоришном уметношћу, свако суделовање у позоришној игри и чаролији којуона изазива.
Делећи ту радост драмски аматери из Мишара, Ћићевца, Крушчића, Треботина, Старог Костолца, Старог села, Јаше Томића, Крњева, Божевца и Малог Црнића нас и ове године дврују својим уметничким резултатима, оствареним у незавидним условима наше свакодневнице. Њихови различити нивои уметничких вредности постигнутим на позоришним даскама, ипак одликује једна заједничка племенита особина. Све оно што ће на Федрасовој сцени приказати испуњено је љубављу и искреним веровањем у смисао и значење овог племенитог подухвата, који се зоведрамски аматеризам.
А кад нека манифестација траје четрдесет и четири године то је свакако резултат и последица околности, па и самог смисла њеног постојања. Сама та чињеница говори да дуговекост ФЕДРАС-а почива у потреби људи са села да се уметничким изразом и позоришним аматеризмом баве из искреног и људског задовољства. Отуда понос због оних који у томе генерацијама истрајавају и понос оних који су те вредности препознали и подухватили су се организовања.
ФЕДРАС је несумњиво оригинална и јединствена манифестација у ширим просторима, који нису омеђени државним границама и представља карактеристичну одпику општине Мало Црниће у развијању и неговању културних вредности не само овог подручја. Јер ФЕДРАС су деценије трајања и колона од више хиљада активних учесника. Све то обогаћује и чини пријатнијим живот људи на селу и има значајну функцију у очувању сеоског и пољопривредног амбијента.
Ето разлога да се радујемо и поносимо свим досадашњим и овим четрдесетчетвртим ФЕДРА С-ом.

Председник Скупштине
општине Мешо Црниће
Горанка Стевић